Skip to content

Het nieuwe Leven ontvouwt zich

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding | Schiedam

Het nieuwe Leven ontvouwt zich

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding streeft naar een veilige hechting tussen ouders en kind en een zo natuurlijk mogelijke bevalling. Binnen de haptonomie gaan we ervan uit dat het kindje voor de geboorte al gevoelsindrukken opdoet, die van invloed zijn op zijn latere leven. Een liefdevol contact, ook al in deze fase, is van groot belang.
Met recht zou je kunnen zeggen : een goed begin is het halve werk.

Deze begeleiding gaat er dus van uit dat je dit contact met de baby al kunt maken voordat hij geboren is. Zodra de eerste bewegingen van je kindje voelbaar worden, vaak rond de twintigste week, kan de begeleiding starten.

Werkwijze Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

De begeleiding start vanaf het moment dat jullie baby voelbaar is, dit is meestal rond de 20 weken. De begeleiding wordt individueel gegeven omdat de belevingen en omstandigheden bij ieder ouderpaar anders zijn.
Elke begeleiding duurt een uur en er zijn gewoonlijk vijf bijeenkomsten voor de geboorte en één erna. Tijdens de begeleiding is er veel aandacht voor maken van affectief contact met jullie baby.

Lichaamshouding

In de loop van de zwangerschap groeit je kind en heeft het meer ruimte nodig. Het is belangrijk dat de moeder haar kind deze ruimte geeft. De partner speelt hierbij een belangrijke rol.
Door zijn affectieve aanraking wordt de moeder zich meer bewust van de wijze waarop zij de baby draagt en leert zo om haar kind een plek te geven in haar midden. Dit is comfortabeler, zowel voor de moeder als voor je kind.
Het is zeer belangrijk dat een kind al voor de geboorte heeft ervaren dat het welkom is en dat er ruimte is gemaakt. Dit heeft een gunstige invloed op de latere ontwikkeling.

Geboorte

Als de zwangerschap vordert komt de nadruk te liggen op de geboorte en het opvangen van de ontsluitings- en persweeën. De vrouw wordt geleerd om te gaan met de pijn van de bevalling en de angst voor die pijn. De partner leert hoe hij kan aanraken om de pijn van de weeën te verlichten en in welke houding hij daadwerkelijk kan steunen.
Het is belangrijk dat de moeder haar bekkenbodem kan verzachten en openen door met haar gevoel bij haar kind te blijven. Hierdoor voelt ze beter hoeveel kracht nodig is bij het persen.
Ze leert haar kind los te laten zodat het geboren kan worden.

Haptonomische zwangerschaps-begeleiding helpt de hechting tussen twee ouders en kind in een vroeg stadium tot stand te brengen. Na de geboorte is het kind opener en zoekt zelf contact, het kent immers zijn of haar ouders al. Ook de ouders voelen zich meer vertrouwd met hun baby, omdat het contact al voor de geboorte gelegd is.